Kvinna vid laptop

Så håller du dig produktiv vid distansarbete

Går det att hålla samma produktivitet vid distansarbete? Det är det nog många som frågar sig nu när corona-pandemin fått många av oss att börja arbeta hemifrån.

Kan du jobba effektivt och strukturerat utan dina kollegor och chefer? Blir det inte för många distraktioner där hemma?

Faktum är att det går att bli ännu mer produktiv vid distansarbete. Nyttjar du fördelarna med att jobba hemma och tacklar utmaningarna på rätt sätt, kan du bli mycket mer effektiv, samtidigt som trivseln ökar. Här är de bästa tipsen som gör dig mer produktiv hemma.

Dra nytta av fördelarna

Visste du att studier visar att vi blir mer effektiva när vi jobbar på distans? En studie vid Stanford University visade att de medarbetare som jobbade hemifrån var 13,5 procent mer effektiva och 9 procent mer engagerade. De hade även färre sjukdagar och högre arbetstillfredsställelse. En annan studie från Airtasker fann att de som jobbade hemifrån arbetade 1,4 dagar mer per månad. Och enligt undersökningsföretaget Statistica känner sig 73 procent mer effektiva när de jobbar på distans.

Orsaken till att vi får mer gjort när vi jobbar hemma är alla distraktioner på kontoret. Där blir vi störda i snitt sex gånger i timmen. Inte så konstigt att koncentrationen och effektiviteten kan bli lidande. När du jobbar hemifrån slipper du att bli avbruten och kan arbeta mer fokuserat. Du vinner även tid på att slippa pendla och kan använda din dag på ett smartare sätt. Ta till vara på de här fördelarna, och du kommer att bli produktiv när du jobbar på distans. Du kan till exempel:

 • Prioritera arbetsuppgifter som du annars har svårt att utföra när du inte kan jobba ostört. Det får dig att känna dig mer effektiv och nöjd.
 • Anpassa arbetsdagen efter din naturliga rytm. Är du morgonmänniska så starta dagen tidigt, eller mjukstarta om du är den morgontrötta typen. Ät lunch och ta fikapauser när kroppen säger till och inte när klockan bestämmer det. Gå ut och ta frisk luft när huvudet känns trött.
 • Skapa en arbetsmiljö där du känner dig bekväm och tillfredsställd. Jobba i pyjamasen om det höjer trivseln. Lyssna på din favoritmusik (och sjung med om det ger dig en kick). Bejaka det som ger dig energi, glädje och fokus; det gör dig mer produktiv.

Kommunicera mera

En av utmaningarna med att jobba hemifrån är att vi inte har våra kollegor och chefer nära till hands. Visst, de kan störa när vi behöver koncentrera oss, men de är också oerhört viktiga för att kunna utbyta information. Det är dessutom lätt att känna sig ensam och isolerad utan människor omkring sig. Därför är det viktigt att du prioriterar kommunikationen när du jobbar hemifrån.

 • Håll en nära kontakt med dina kollegor och chefer. Ta initiativ och vänta inte på att någon ska kontakta dig.
 • Sätt upp regler och rutiner för kommunikation. Vilka kanaler och tidpunkter är det som gäller? När är du nåbar? Kom överens tillsammans om hur kommunikationen ska fungera när ni distansarbetar.
 • Använd gärna samarbetsverktyg där det framgår vad alla jobbar med. Det ger ett bättre samarbete. Det blir även tydligare för din chef hur det går för dig, och ni kan ha naturliga avstämningar.
 • Var tydlig i din kommunikation. När vi inte pratar ansikte mot ansikte är det lätt att missa detaljer, kroppsspråk m.m. Använd gärna videosamtal så att ni kan se varandra. det ger en bättre kommunikation och känns trevligare.
 • Missa inte den sociala biten. Det är lätt att känna sig isolerad vid distansarbete, så håll gärna en informell kontakt med dina arbetskamrater. Ni kan ha virtuella fikapauser tillsammans, där ni pratar annat än jobb. Eller hålla en chattkanal öppen för socialt småprat och allmänt pepp; det höjer trivseln, och boostar effektiviteten.

Skapa ett riktigt bra hemmakontor

Du kanske tänker att nu ska jag jobba från sängen när du arbetar hemma. Visst låter det mysigt men det är ingen höjdare för vare sig kroppen eller effektiviteten. Satsa hellre på en dedikerad arbetsplats där du sitter skönt och kan koncentrera dig.

 • Hitta en plats där du alltid kan ha dina saker. Att sitta vid köksbordet kan bli stökigt när du behöver plocka bort dina saker varje gång bordet ska användas till annat. Hitta en hörna där du får ha dina saker ifred.
 • Undvik att ha din arbetsplats någonstans som är förknippat med vila och avkoppling. En risk med distansarbete är att det blir svårare att ha en tydlig gräns mellan arbete och fritid. Det underlättar om du har skilda platser för jobb och fritid.
 • Tänk på ergonomin och sitt ordentligt. Det är kanske en utmaning om du inte har kontorsmöbler hemma men det finns enkla knep och lösningar. Sätt en kudde vid ryggslutet så får svanken stöd och du får en bättre hållning. Sitt på en kudde om stolen är för låg i förhållande till bordet. Har du möjlighet, använd externt tangentbord och skärm, annars kan du använda ett laptopstativ eller sätta den bärbara datorn på en hög med böcker.
 • Vill du stå och jobba? Sätt en pall eller kartong på bordet. Strykbrädan går också bra.
 • Är någon i familjen hemma, var tydlig med att du är på jobbet och inte får störas.

Behåll dina rutiner

Omfamna komforten och flexibiliteten av att jobba hemma men ta med dig rutinerna från kontoret. Vill du vara produktiv vid distansarbete underlättar det om du följer ett bekant mönster. Känns det någorlunda som vanligt under arbetsdagen behåller du din disciplin lättare.

Rutiner hjälper dig också att sätta gränser för när arbetet börjar och slutar. Många som distansarbetar har problem med att logga ut och gränsen mellan jobb och fritid flyter ihop. Planera in när du ska gå hem från jobbet, ta pauser och äta lunch.

Jobba målinriktat och strukturerat för produktivitet vid distansarbete

Att jobba efter tydliga mål hjälper dig att få en struktur på distansarbetet. Det blir också lättare för din chef att veta vad du jobbar och är klar med. Då får ni en bättre kommunikation, och du kan få det stöd du behöver.

Så här får du mer struktur på din arbetsdag:

 • Utgå från en lista med uppgifter som du ska göra varje dag. Bocka av allteftersom du blir klart. Ännu bättre är det om ni jobbar i någon form av samarbets- eller projektverktyg. Då får inte bara du en tydlig överblick av vad du gör, utan även din chef och dina teamkamrater.
 • Skapa ett schema på förhand. Det ger dig mer struktur och tydligare gränser mellan jobb och fritid.
 • Stäm av med din chef vad du tänker göra och när det ska vara klart. Det gör dig mer motiverad.
 • Ett bra sätt att avsluta arbetsdagen är att ställa i ordning ditt hemmakontor. Gör sedan sist av allt en lista över vad du ska göra nästa dag. Därefter kan du gå hem i lugn och ro.

Pausa och gympa

Börjar koncentrationen slira? Då behöver du en paus. Ta en bensträckare och hämta en kopp kaffe eller mer vatten. Sträck på kroppen, och gör några enkla övningar som mjukar upp stela leder och muskler. Varför inte gå ut och ta en promenad? Den friska luften och dagsljuset piggar upp. Förutom ny energi får du även perspektiv på dina arbetsuppgifter. En promenad är alltid en bra lösning när du kör fast.

Ta även ordentliga lunch- och fikapauser. Håll blocksockret på en jämn nivå och undvik att småäta vid arbetsplatsen. Använd gärna en timer om du har lätt för att glömma bort tiden.

Använd gärna dina pauser till att prata med kollegorna. Att umgås, om än virtuellt, ökar arbetsglädjen, och du får en trevligare arbetsdag.

Med en bra balans mellan struktur och flexibilitet så behåller du din produktivitet vid distansarbete.