Det kanske viktigaste området för e-hälsa i arbetslivet är de möjligheter det ger inom det proaktiva hälsoarbetet. Drygt hälften av all långtidssjukfrånvaro uppskattas vara kopplad till stress och psykisk ohälsa. Här är det viktigt att arbeta förebyggande och proaktivt. Går det att upptäcka de tidiga tecknen på att någon mår dåligt på jobbet går det också att ge rätt stöd på ett tidigt stadium, innan det slutar i sjukfrånvaro. Upp till 40 procent av sjukskrivningarna skulle gå att undvika om problemen upptäcktes och åtgärdades med rätt slags insatser i ett tidigt skede.
De här proaktiva insatserna kan ske på olika sätt. När sjukanmälan hanteras av en sjuksköterska gör det att vi kan upptäcka de tidiga tecknen på ohälsa och följa upp den drabbade, till exempel genom att prata igenom vad som kan vara orsaken till problemen, ge förslag på hjälp och stöd som går att få och involvera arbetsgivaren för att ta itu med de eventuella problem med arbetsmiljön som ligger bakom ohälsan. En e-hälsolösning kan även samla in statistik som ger en tydlig bild av hela företagets och medarbetarnas hälsa. Det hjälper arbetsgivaren att hela tiden ta tempen på organisationen, upptäcka eventuella problem så tidigt som möjligt och gå in med hälsofrämjande insatser.
E-hälsa inom ett företag kan även användas förebyggande genom att gå ut med tips och råd i friskvårdssyften, inspirera och initiera aktiviteter och tävlingar m.m. E-hälsan gör det enklare att satsa på hälsan redan innan någon blir sjuk, något som alla vinner på.